Bánkúti Fehér Sas Panzió és Étterem

Szerző: | Étteremajánlók, Kávézóajánlók, Miskolci éttermek

A gyönyörű környezetben lévő bánkúti Fehér Sas Panziót és Éttermet érdemes meglátogatni, ha a család egész napos programot tervez.

Elhelyezkedés

2020. október elején, egy szombati napon jártunk az étteremben. Miskolcról indulva, Lillafüredet elhagyva az út egészen Garadnáig a Pisztrángos telepig sok látnivalót kínál, Garadna előtt kell ráfordulni a hegynek vezető útnak. Ez az autóút nincs túl jó állapotban, a kilátás viszont mindenért kárpótol. Út közben elhagyjuk Szentléleket, majd egészen a Bánkút-Dédestapolcsány kereszteződésig haladunk, itt elvileg egyértelmű kellene legyen a haladás, a táblák okozhatnak meglepetést, legyünk figyelmesek (főleg a visszafele úton). A bánkúti Fehér Sas Panzió és Étterem irányába vezető út itt kezd izgalmassá válni, ugyanis vannak olyan útszakaszok, amelyek felújításra kerültek, mások javítása viszont elmaradt. A kilátás viszont gyönyörű és így a lassabb haladás miatt, legalább van lehetőségünk nézelődni.

Nyitvatartás

A bánkúti Fehér Sas Panzió és Étterem nyitvatartása: hétköznap 9-19 óra között, pénteken és hétvégén 8-20 óra között. A felszolgálók elmondása szerint az étterem, panzió az év szinte minden napján nyitva van.

Parkoló

Az étterem területén van néhány parkoló, de ezek száma elenyésző ahhoz képest, hogy hétvégén hány vendég fordul meg csak az étteremben, így ezekre számítani nem lehet. Szerencsére az étterem előtt van hely bőven, bár akkor amikor mi ott jártunk (2020 október elején, egy szombati napon) szinte még a fákon is csüngtek az autók. Parkolás után, turistajelzésen haladva megmásztuk a Petőfi kilátót, majd vissza fele a szánkópályán jöttünk le egészen a bánkúti Fehér Sas Panzió és Étteremig. Közben eszünkbe jutott, hogy talán jó lenne az étteremben asztalt foglalni, mert nem biztos, hogy lesz helyünk, amikor megérkezünk. Így érkezés előtt 1 órával foglaltunk asztalt és jól tettük, mert amikor megérkeztünk, az étterem annyira tele volt, hogy többen is a terasz alatti kávézós részen várakoztak szabad asztalokra.

Étlap

Az étlap átgondolt, nem túl hosszú, ezért könnyen átlátható, változatos és nem utolsó sorban igényes kivitelezésű. Ahogy a képekből is látszik 3 különálló lap, amelyeket egymás mellé helyezve könnyen átláthatóvá válik a kínálat. Változatos, mert például több olyan húsétel szerepel a kínálatban, melynek elkészítési vagy tálalási módja nem mindennapi. Az igényes kivitelezés ebben az esetben a szép papírra nyomtatott étlap, amelyet vendégként jó érzés volt kézbe venni.

Amit mi kértünk az az aktuális ajánlatból egy csésze jókai bableves, az étlapról pedig 2 csésze marhahúsleves tésztával, zöldségekkel. Mindkettő nagyon finom volt. Aztán főételnek áfonyás szarvasragu burgonyaropogóssal, amit a nagyobbik fiúnk kapott, mivel ő nem kért levest az adag neki kevésnek bizonyult. A két kisebbik gyermek pankó morzsás csirkemellet sáfrányos jázminrizzsel édes csili szósszal evett. Nekik viszont a két Marhahúshúsleves mellett ez az adag soknak bizonyult, kb. a fele is elég lett volna. (A megmaradt fele részt hazahoztuk és mi, felnőttek megvacsoráztunk belőle.)

Mi felnőttek préselt malaccsászárt héjában sült burgonyával és ropogós sertéscsülköt káposztás burgonyával fokhagymás tejföllel ettünk, mindkettőnk étele kifogástalan volt, mind ízélményben, mind pedig a mennyiséget illetően. Az italokat tekintve a gyerekek gyümölcslevet kértek, illetve ásványvizet és sörnek csapolt Primator Premium Lagert ittunk. A sör friss volt és nagyon finom.  Végül kértünk még egy növényitejes cappuccinot, ami szintén rendben volt. Az étlap külön piktogramokkal jelzi az allergéneket, így ránézésre is egyértelmű, hogy melyik étel mit tartalmaz. Ez nyilván gördülékenyebbé teszi a választást és megkímél minket a rengeteg kérdezősködéstől. Viszont az étlap ennek ellenére nem sok választási lehetőséget ad azoknak, akik akár többféle érzékenységgel is rendelkeznek. Ha csak a tej-, tojás kombinációt nézzük egyedül a marhahúsleves jön számításba, de csak akkor, ha tészta nélkül kérjük. A főételek között a brassói szűzpecsenye  és a rozé kacsamell vörösboros mártással, grillezett zöldségekkel élveznek elsőbbséget a mindenmentességükkel, de szóba jöhet még ropogós sertéscsülköt káposztás burgonyával, ha elhagyjuk mellőle  a fokhagymás tejfölt. Sajnos a desszertek között nem találunk olyat, ami a tej-, tojásmentességnek megfelelne.

Gyerekeknek

Az étlap nem kínál külön gyermekmenüt, de arra lehetőség van, hogy bizonyos ételeknél fél adagot kérjük. A pincér a gyerekekre tekintettel elmondta, hogy – bár az étlapon nincs külön feltüntetve – lehetőség van a szokásos rántott hús, sült burgonya, ketchup variációra is, de mi most nem éltünk vele. A két kisebbik, ételérzékeny gyermekünk ette a marhahúslevest és a pankó morzsás csirkemellet sáfrányos jázminrizzsel édes csili szósszal, a szósz azért csípős volt, így ezt kihagyták. A gyerekek étkezésénél most éppen belefért a tojást, de azért túlzásokba nem estünk. A bánkúti fehér sas panzió és étterem kertje számos játéklehetőséget nyújt a gyerekeknek. Van itt csúszda, mászóka, hinták, teke, foci lehetőség, kicsi kilátó, míg a felnőttek részére a babzsákok és a hintaágyak adhatnak nyugalmat.

Kiszolgálás

A kiszolgálás egy kicsit lassú volt, de erről nem a pincér tehetett. A teltház nyilvánvaló volt, így az egyedül felszolgáló pincérnek sok volt a vendég. Egyébként a pincér kedves volt, segítőkész, kérdéseinkre szívesen válaszolt.

Programok

  • rengeteg kirándulási, túrázási, télen pedig síelési, szánkózási lehetőséget nyújt a környék (ezek felől akár az étteremben is lehet tájékoztatást kérni)
  • Szentléleki Pálos kolostorrom
  • Pisztráng telep,
  • Fazola kohó
  • Levente forrás
  • Hámori tó
  • Lillafüred és környéke (különösen: kisvonatozás, libegő, a barlangok stb.)
  • Szeletta-barlang
  • Miskolc-Diósgyőri vár
  • Miskolci Vadaspark

Más éttermek a közelben:

További információk a bánkúti Fehér Sas Panzió és Étterem honlapján itt olvashatóak.