Itt jártunk az Őrségben

Szerző: | Egyéb kategória, Őrség

2020 június közepén itt jártunk az Őrségben. Kerkafalván szálltunk meg az Almáskert Apartmanházban, ahol két évvel ezelőtt is voltunk már. Itt csak néhány gondolat arról, hogy merre jártunk, mit csináltunk.

Pénteki napon indultunk Miskolcról, a nagy távolság miatt útközben megálltunk ebédelni Gödöllőn a Yellow Pupban, ahol most jártunk először. Mivel egész nap utaztunk, este mindenképpen ki kellett mozdulnunk, így a Berek Halászkertben vacsoráztunk.

1. nap – Őriszentpéter

Az első napot Őriszentpéteren töltöttük. Mivel korán érkeztünk, először az Ómama kávézóját vettük célba, ahol kávéztunk, sütit ettünk. Aztán jött az őriszentpéteri piac. Itt vettük a bakszar körte pálinkát és a mézeket. Lehetett volna venni még házi réteseket és egyéb süteményeket, szörpöket, kézzel készült ékszereket, tökmagolajat, gyümölcsleveket és még sok minden mást. A szerda délután és szombat reggel tartott Őriszentpéteri piacra érdemes ellátogatni. A piac mellett közvetlenül van egy szép kis játszótér, ahol a gyerekek kimozoghatják magukat.

Két évvel ezelőtt meglátogattuk a Natura 2000 Látogatóközpontot (Interaktív kiállítás, ajándékbolt), ami nem messze van az Ómama kávézójától. A legemlékezetesebb pontja a helynek az az egész falat betöltő tábla, ahol az ismert helyi almafajtákat sorolták fel.

Innen továbbmentünk a Szalafői Pityerszerre, a gyerekek kedvenc helyére.  Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes (belépővel látogatható!) területén tanösvény, helytörténeti kiállítás tekinthető meg, helyi ízeket lehet itt kóstolni és egy ajándékbolt is található, ahová érdemes benézni. A gyerekek kedvence a Pityerke játszótér volt. Kb. 100-200 méterre európai bölényeket és eurázsiai vadlovakat lehet megnézni.

A visszaúton meg lehet még nézni az őriszentpéteri Szent Péter Árpád kori templomot, illetve a helyi fazekasnő csodaszép termékeit, melyeket persze megvásárolni is lehet (fazekasnő.com itt pedig rendelni is lehet!)

Mire mindennel végeztünk, nagyon megéheztünk. Ezen a napon a bajánsenyei Berek Halászkertben ebédeltünk, bár megtehettük volna, hogy az őriszentpéteri Hársfa éttermet választjuk. De még a Pajta étterem is szóba jöhetett volna, ide viszont előre be kellett volna jelentkezni. Visszafele menet láttuk, hogy a Pajta étterem tele volt és még vendégek várták, hogy bejussanak.

2. nap – Szőcei lápvidék, Vadása tó

A szőcei lápvidéket szerettük volna megnézni, de sajnos a járványügyi helyzetre tekintettel zárva volt, pedig biztos nagyon érdekes lett volna. Ahogyan több szórólapon is olvasható a szőcei lápok házánál interaktív kiállítás megtekintésére, a tőzegmohás tanösvény végigjárására van lehetőség. A hely turisztikai információs pontként is szerepel, ezért az ide látogatóknak biztos sok segítséget tud nyújtani a helyi látnivalókat illetően. Ajándékbolt is üzemel.

Innen tovább mentünk a Vadása tóhoz, ami a visszafelé úton éppen útba esett. Gyönyörű a tó! A partján ettünk finom mindenmentes fagyit!, de akár ebédelni is lehetett volna itt. Állítólag itt lehet kapni a környék legfinomabb rántott hekjét. A sütödét könnyen meg lehet találni, csak azt a helyet kell keresni ahol hosszú sor áll és még a lépcsőn is ülnek! A tavat turistaútvonalon lehet végigjárni, kicsi tanösvény is segíti a tájékozódást. A tó partján kicsi, de tiszta, fizetős strand működik. A tavat kb. 1-1,5 óra alatt körbejártuk.

Ezen a napon a bajánsenyei Határcsárdában ebédeltünk.

3. nap – Csesztregi tó

Ez a nap esősen indult, egész éjszaka és reggel is esett, így nehezen tudtuk eldönteni, hogy mit is csináljunk. Végül elmentünk a Csesztregi tóhoz. A tavat szépen gondozott park, interaktív tanösvény, kondi park, lecsúszópálya, foci, strandröplabda és kézilabdapályák veszik körül. Jó időben strandolni is lehet, egy egész nap eltöltésére is alkalmas a hely.

4. nap Lendva, dobronaki orchideapark

Reggeli után elmentünk Lendvára (Szlovénia) megnézni a kilátót. Lentin át, Rédicsen keresztül mentünk. Nem kell bemenni a városba, a város elején egy kis tábla jelzi a kilátó felé vezető igen keskeny utat. Gyönyörű a kilátás a kilátóból. Szép időben messzire el lehet látni. Maga a kilátó és környéke is tiszta, rendezett, teljesen úgy nézett ki, mintha tegnap fejezték volna be az építését, pedig már 5 éve áll. A kilátó lábánál játszótér, a felnőtteket kávézó várja, ahol gibanicát is lehet kérni. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, mivel folyamatosan esett, így kimaradt a városnézés és a lendvai vár, de majd legközelebb.

Kíváncsiak voltunk a dobronaki trópusi kertre és az orchideaparkra. A kilátónál kaptunk egy tájékoztatót a parkról, amelyben 2 személy részére a trópusi kertbe ingyenes belépésre jogosító kupon volt, így nem kellett belépőjegyet fizetnünk. Kihagyhatatlan élmény  a több mint 400 növényfajt 1.500 m2 területen bemutató kert és a rengeteg szebbnél szebb, változatos orchidea. Helyben lehetőség van orchideák, kaspók, vázák és egyéb ajándéktárgyak vásárlására is.

Ezen a napon a gyerekek kérésére az őriszentpéteri Hársfa étteremben ebédeltünk.

5. nap – Apátistvánfalva, Kétvölgyi kilátó

Ezen a napon Őriszentpéteren reggeliztünk az Ómama kávézójában. Az eredeti terv villásreggeli lett volna, de a vége süti evés lett: gibanica, tökös mákos rétes, túrós rétes, kávé.  Aztán tovább mentünk Szalafő felé, ott elkanyarodtunk és elmentünk az Őrségi Ízek Portája előtt, Farkasfa, Orfalu felé. Aztán Apátistvánfalván megnéztük az ingyenesen látogatható Határőr emlékhelyet.

Majd továbbmentünk a Kétvölgyi kilátóhoz és végül Felsőszölnökön kötöttünk ki. Az idevezető utat nemrég építették meg, kifogástalan állapotú, de néhol igen keskeny, csak egyirányú forgalomra alkalmas. A vendvidék gyönyörű, tényleg olyan mintha Ausztriában járna az ember, a környék tele van túraútvonalakkal. A Hármashatár-kilátót szerettük volna megtalálni, de nem sikerült, Felsőszölnökön már nem tudtuk hol járunk, eligazodást segítő táblát nem láttunk.

A visszaúton Apátistvánfalván ebédeltünk az Apát Hotelben.

Amit még lehetett volna megnézni: Orfalun a Vadvirág méhes- és gyógyítókertet. Itt mézek, szörpök, lekvárok, teák, fűszeres sók és olajok vásárlására van lehetőség, illetve különböző programokon lehet részt venni (pl. méz kóstolás, méhek titkos életéről előadást hallgatni, piknikezésre van lehetőség). Minden program előzetes bejelentkezéshez kötött!

Ami még útba esik az az Őrségi Ízek Portája, amit szintén érdemes lehet meglátogatni, de erről is ajánlott előzetesen telefonon érdeklődni. Bővebb információk itt.

Amit kihagytunk, de talán majd legközelebb megnézzük az a szalafői Kömpe Szeme kilátó, ami annyira közel van, hogy még az autóból is látható.