Dödölle, őrségi tökös mákos rétes, gibanica, bakszar körte pálinka (nem elírás, így hívják!) csak néhány érdekesség az őrségi gasztronómia kínálatából, amikről javarészt fogalmunk sem volt még mielőtt ide jöttünk volna. Kétszer jártunk az őrségben a Kerkafalvai Almáskert Apartmanban (2018 és 2020. június) és nem győztük felfedezni az itteni gasztronómiai különlegességeket. Szerencsére a legtöbb helyi specialitással az éttermek étlapján is találkozhatunk.

Dödölle

Hársfa étterem dödölle

Hársfa étterem dödölle

Először a dödöllével ismerkedtünk meg a Hársfa étteremben. Kérdésünkre a felszolgáló hölgy türelmesen elmagyarázta, hogy mitől is az ami a dödölle. Próbáltuk összehasonlítani több mindennel is, amit mi itt Magyarország északi részén ismerünk, de nem igazán kerültünk közelebb az ételhez. Végül a kóstolás hozta meg az eredményt. Ezzel az étellel gluténmentes formában nem találkoztunk, így ezzel számolnia kell annak, aki érzékeny a búzalisztre. A dödölle alkalmas a gyerekek lenyűgözésére, tejföllel, sajttal, pirított szalonnával vagy ketchuppal főfogásként, de bármilyen húsos étellel akár köretként is érdemes kipróbálni. Nemcsak gyerekeknek! Ráadásul az egyik legolcsóbb étel. Minden helyi étterem étlapján megtalálható, talán a legfinomabbat a Berek Halászkertben ettük.

Kukorica málé

Kukorica málét – az Őriszentpéteri piacon ettünk még 2018-ban. Egy nyugdíjas néni készítette és isteni finom volt, annyira ízlett, hogy muszáj volt visszamenni hozzá, de sajnos a recepten kívül nem tudtunk mást elhozni, minden elfogyott nála. Íme a kukorica málé receptje, ahogyan ő készítette:
  • 2 nagy sárgarépa reszelve,
  • 2 nagy alma reszelve,
  • 1 kk só,
  • 1dl étolaj,
  • 1 nagy kefir,
  • 30 dkg kukorica liszt,
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • a szárazakat a nedvesekkel összekavarjuk, majd egy kibélelt tepsibe öntjük, 200 fokos sütőben sütjük addig, amíg úgy érezzük, hogy készen van (a pontos időt a néni nem tudta megmondani).
Ezzel a sütivel csak itt a piacon találkoztunk, az éttermekben sajnos nem, de az is lehet, hogy van csak mi nem tudunk róla.

Gibanica és tökös mákos rétes

Gibanicát az Ómama kávézójában ettünk Őriszentpéteren. Mindig friss volt, volt amikor még langyosan kaptuk! Ez a rétes diót, mákot, reszelt almát és túrót tartalmaz, tejföllel meglocsolva. Hát igen, ez az édesség nem a diétázóknak, ételérzékenyeknek való. A tökös mákos rétes, több étterem étlapján is szerepel. Ezt a süteményt is az Ómama kávézójában próbáltuk ki, de találkoztunk vele a Berek Halászkert étlapján is. A réteshez főzőtököt, gyenge cukkinit vagy csillagtököt is használtak/használnak.

Tökmagolaj – „az őrség aranya”

Nagyon elterjedtek és népszerűek a helyben sajtolt tökmagolajjal készült saláták. Amit mi kipróbáltunk az a Határcsárda Étteremben Bajánsenyén a tökmagolajos babsaláta volt, amit csülök mellett köretként ettünk, aztán a Berek Halászkertben a tökmagolajos krumplisaláta szintén köretként az őrségi lesütött hús mellé. De káposztasalátával is isteni volt.

Körte pálinka

Az őriszentpéteri piacon akadtunk rá egy helyi nevezetességre: a bakszar-körte pálinkára. Ez a pálinka igazi kuriózum, ha lenne olyan, hogy tájegységi hungarikum, ez a pálinka méltán képviselhetné az Őrséget. Megkóstoltuk és megszerettük. A pálinkát pohárba töltve azonnal érezhettük a gyümölcsillatot, a „szárazpróba” tartós, mézédes körte illatot árasztott. Megér egy kóstolást, aztán még egyet… Persze mértékkel! Mi Markó Sándor (Szatta) pálinkáját kóstoltuk (https://www.facebook.com/orseg.kincsei).

Vargányás mártás

A helyiek foglalkoznak gomba gyűjtésével és szárításával, a helyi éttermekben pedig gombás ételeket szolgálnak fel. Az egyik ilyen általunk kipróbált gombás étel a fogasfilé vargányás tejszínes gombamártással dödöllével volt a Berek Halászkertben Bajánsenyén. A szálláshelyünkön lehetőség volt tökmagolajat és szárított vargányát venni, a szomszéd Olga nénitől pedig vadcseresznye, repce és hársmézből vásároltunk be.

Mézek

Igazi kuriózum az Őrségi Nemzeti Park Védjegyével ellátott,  Gyenes Csilla füvesasszony és Galambos Gyula méhész által Orfalun készült mézek. Az őriszentpéteri piacon találkoztunk és kóstoltuk először a mézeiket még 2018-ban.

Őrségi gasztronómia – könyvek

Aki alaposabban érdeklődik az Őrségi gasztronómia iránt, annak jó szívvel tudom ajánlani Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei (régi és mai receptek-itt megrendelhető) című könyvét. A nemcsak recepteket tartalmazó könyvecske foglalkozik az Őrség hagyományaival, kultúrájával, a múltban itt élt emberek mindennapjaival. A közreadott recepteket olvasva elcsodálkozik az ember, hogy milyen egyszerűen, a lehetőségekhez képest mennyire változatosan étkeztek régen az itt élők. A könyvet egyébként a Szalafői Pityerszeren, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén működő ajándékboltban vásároltuk. Ugyanitt van lehetőség egy másik kisebb könyvecskéhez is hozzájutni, ami az Őrségi ételreceptek címet viseli (ez az Őrségi hagyományos ételek című könyvből válogatott receptek kisebb gyűjteménye). Az őrségi gasztronómiáról részletes receptekkel itt található leírás.