Sajkodi Apáti Étterem és Kávézó

A nyugalom és pihenés szigete, finom ételekkel, gyönyörű kilátással, egy pici játszótérrel fűszerezve, ez volt számunkra a sajkodi Apáti Étterem és Kávézó.

Megközelítés és parkolás

Sajkod bár a Tihanyi félszigeten található, megközelítése mégsem a Tihany központjába vezető útról történik. Ezt a kereszteződést elhagyva nemsokára egy szűk út vezet a félszigetre. Érdemes jobbra kitekinteni a rétre, ahol ürgék felbukkanása várható. A fű nagyságától függően kell esetleg jobban meresztenünk a szemünket, az állatok ugyanis alig látszanak ki a fűből, de megéri a fáradságot, különösen ha biciklivel vagyunk és van időnk nézelődni. A környékbeliek ezt a mezőt „ürgemozi” néven emlegetik. Ha autóval közeledünk, sajnos nehézkes a nézelődés, mert a szűk úton a forgalom ezt
nem engedi.

Hamarosan megérkezünk az Apáti étteremhez, ahol a parkolást az étterem mellett vagy egy kicsivel fentebb lévő fizetős parkolóban tudjuk megoldani.

 

A sajkodi Apáti Étterem és Kávézó étlapja

Háromszor fordultunk meg az étteremben. Először nem volt asztalfoglalásunk, mert igazából csak kíváncsiak voltunk a helyre és nem tudtuk mi vár ránk. Ebédidőben mentünk, amikor az étterem tele volt, ezért átirányítottak minket a pizzéria részhez. Valami egyszerűt szerettünk volna ebédelni, így ezzel nem volt gondunk.

Egy Cézár salátát „mifelénk módra” és három pizzát kértünk: egy tejmentes tonhalasat és két gombás, sajtosat.

Megjegyezném, hogy az étlapon a Pizzáknál rögtön jelzésre kerül, hogy glutént és laktózt tartalmaznak. Ez nekünk egy kicsit félrevezető volt, de kérdésünkre a pincér elmondta, hogy maga a pizza tészta csak glutént tartalmaz, tejet nem. A két érzékeny gyerek tetszőlegesen tudta összeállítani magának  a pizzát. A vége egy tonhalas, kukoricás, lilahagymás, olívabogyós pizza lett.

Az ebéd végén a kávé finom volt, kaptunk hozzá laktózmentes tejet, míg növényi itallal sajnos nem tudtak szolgálni. A választott sör pedig a Fehér Nyúl Calm Storm kézműves sör volt.

Miután felmértük a környéket, másodjára már asztalt foglaltunk.  Mi felnőttek Tagliatelle con spinacit és Csirkemellet, bébirépával ajolival kuszkusszal ettünk. Mindkettő nagyon finom volt!!!

Külön felüdülés volt a kuszkusz fogyasztása, mivel a Balatoni ott létünk alatt az általunk látogatott éttermek közül egyikben sem találkoztunk kuszkusszal. Az érzékeny gyerekek Natúr csirkemellet ettek jázminrizzsel káposztasalátával (ez is nagyon finom volt!) és volt még egy Tonhalas pizza.

Desszertként megkóstoltuk a Túrókrém szeletet szederrel, akinek pedig tej, tojásmentes desszertet lehetett csak fogyasztani, ők gyümölcskelyhet (dinnye, sárgadinnye, sárgabarack, szeder és piros ribizli) kaptak.

Bár nem vagyunk híve az ebéd utáni gyümölcs evésnek, ebben az esetben muszáj volt kivételt tennünk. A gyerekek annyira ritkán tudnak étteremben tej, tojásmentes desszertet enni, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhattuk ki.

Harmadik alkalommal a főételeket illetően maradtunk a már megszokott ízeknél, vagyis Tagliatelle con spinacit és Tonhalas, kukoricás, lilahagymás pizzát kértünk. Desszert téren viszont nem volt megállás, megkóstoltuk a Madártejet és a tej, tojásmentes Maracujás tápiókapudingot.

Ez utóbbi desszert amennyire egyszerű, olyan nagy örömet tud okozni egy olyan gyermek számára, aki az éttermi étkezések alkalmával rendszeresen nélkülözi a desszertek megkóstolását.

 

Apáti étterem-időszakos ajánlat

Apáti étterem-időszakos ajánlat

Az étterem kínálatában időszakos ajánlatként volt még egészben sült pisztráng, kemencés libacomb, malaccsülök, mexikói marha, és itt szerepelt még a már említett túrókrém szederrel és a gyümölcskehely is.

Bár mi maradtunk az étlap által kínált főételeknél, azt azért észrevettük, hogy a vendégek jelentős része (kicsik és nagyok egyaránt) szívesen kóstolták, fogyasztották a külön táblán feltüntetett ételeket.

Gyerekeknek

Az étlapon a gyerekek részére külön menü szerepel. Egy megszokott Natúr csirkemell jázminrizzsel lehetőség, ami nyilván tej, tojás és gluténmentes étel, illetve kétféle pizza, amelyek könnyen átalakíthatók tej és tojásmentessé. Szerepel még a Spaghetti carbonara, ami vonzó lehet azoknak a gyerekeknek, akik nem érzékenyek a tejre. A Maracujás tápiókapuding (az étlap állandó része) és a Gyümölcskehely pedig tej, tojás, gluténmentességével abszolút első helyen volt nálunk.

Apáti étterem kicsi játszótér

Apáti étterem-kicsi játszótér

 

Ami még a gyerekek örömét szolgálta az a kicsi, de igen hasznos játszótér volt. Minden gyerek – ha éppen nem evett – ott lógott. Nem csoda! Csak a véletlen műve, hogy a kép készítése közben éppen nem használta senki!

 

Kiszolgálás és fizetés

Kifogástalan volt mind a három alkalommal. A pincérek kedvesek, barátságosak, segítőkészek voltak, kérdéseinkre szívesen válaszoltak.

Az általunk fizetett számlák összege italok nélkül, csak főételekkel, desszertekkel, a gyerekek részére gyerek menüvel, 2 felnőttel és 3 gyerekkel számolva átlag 15.000,- Ft körüli összegre jött ki.

Programok

  • fürdés Sajkodon
  • Tihany számtalan lehetőséget kínál, amit mi már kipróbáltunk: szabadstrand, kirándulás, ebédelési-vacsorázási lehetőségek, kávézás stb.
  • kirándulás az Apáti hegyen álló Őrtorony-kilátóhoz, az Őrtorony-kilátó parkolójában hagyva az autót át lehet sétálni a sajkodi Apáti étteremhez,
  • szombatonként és vasárnaponként végig lehet járni a Tihanyi Piac Placcot, ami sokkal több mint egy helyi termelői vásár.

Más étterem, kávézó, fagyizó a közelben (ahol mi is jártunk):

  • Tihanyi Kecskeköröm Csárda
  • Tihanyi Levendula fagyizó (főutcán)
  • Erzsike fagyizója (ahol szintén kapni cukor-, tej-és gluténmentes fagyikat, Tihanyban az Apátságtól az Echo domb felé vezető sétányon)
  • Tündérkert Kávézó (Tihany főutcáján)
  • Huszár Vendéglő Örvényesen

A Sajkodi Apáti Étterem és Kávézóról további információk az étterem honlapján olvashatók.