Tagyon Birtok – étterem

Szerző: | márc 14, 2021 | Balatoni éttermek, Étteremajánlók

Tagyon Étterem: a Zánkától nem messze lévő Tagyon Birtok területén találjuk, ahol megfér egymással a csend, a gyönyörű panoráma és a gyermekek zsivaja.

2020 augusztusában jártunk ott, egy vasárnapi napon. Éppen a Káptalantóti piacról jöttünk visszafele, amikor felmerült bennünk, hogy hol is fogunk ebédelni. Aztán eszünkbe jutott a Tagyon Birtok. Előző nap a Tihanyi Termelői Piacon jártunk, ahol a Tagyon Birtok tulajdonosától, Kartaly Attilától kaptunk meghívást a birtokra.

Még útközben felhívtuk a birtokot és érdeklődtünk, hogy vannak-e mentes ételek és tudunk-e még helyet foglalni. Panorámás hely már nem jutott, de szabad asztalt még tudtak biztosítani nekünk és a kínálatban is szerepeltek mentessé alakítható ételek.

Megközelítés és parkolás

A Tagyon birtok megtalálása nem ment egyszerűen. A Szentantalfa felé vezető úton olyan helyen sikerült leparkolnunk, ahol az út nem a birtok felé vezetett. Némi túrázás és útbaigazítás után, jó fáradtan és szomjasan azért csak sikerült megérkeznünk. Nagyon szép helyeken jártunk, volt időnk ráhangolódni a környezetre. Egyébként parkolásra a birtokon van lehetőség.

A kilátás valóban gyönyörű! Akik ide jönnek, azok nemcsak egy éttermet keresnek, hanem egy olyan érzést is, amit a hely, a környezet, az elhelyezkedés, a tó látványa, a finom ételek mind egyszerre nyújtanak. Mi egy óriási diófa árnyékában kaptunk helyet, ami tökéletes volt!

A Tagyon étterem étlapja

Amint a képen is látszik a hely nem tart fenn külön nyomtatott étlapot, ha enni szeretnénk az étlaphoz kell sétálnunk és onnan választanunk. A kínálat nem túl nagy és bonyolult, mivel az étterem egyszerűségre, frissességre és szezonalitásra törekszik, ráadásul az alapanyagok nagy része a birtok területén kialakított konyhakertből érkezik.

Íme a hetente változó étlap:

Tagyon Birtok (étlap)

Amit mi választottunk: felnőttek marhapofa juhtúrós sztrapacskával és csevapcsicsa fetás cukkinisalátával. A gyerekek pedig grillsajtot salátával, akik pedig érzékenyek a tejre, tojásra csirkenyársat ettek salátával (petrezselymes burgonya helyett).

Amint az az étlapon is látható nincsenek külön feltüntetve az allergének, ezekről minden esetben külön tájékoztatást kell kérni.  Velünk előfordult, hogy a köretet cserélni kellett, mert elfelejtettünk időben szólni, de nem volt gond a cserével, teljesítették a kérésünket.

Jó hír, hogy az étlap kialakításánál gondolnak azokra is, akik inkább húsmentes ételeket fogyasztanának (paradicsomos kölessel töltött paprika).

Kávét nem fogyasztottunk, de megkóstoltuk a Tagyon Birtok Balatonfüredi-Csopaki borvidéken termett szölőből készült édes borát és finomak voltak a házi szörpök is.

Gyerekeknek

Amint az az étlapból is kiderül, külön gyermekmenüvel nem lehet számolni. Egy minden mentes étel volt, amit a gyerekek választhattak volna, ha oda vannak a kölesért (paradicsomos kölessel töltött paprika). De így is meg tudtuk oldani az étkezést, ezzel nem volt probléma.

Ami a gyerekek a finom házi szörp mellett igen vonzó tud lenni a Tagyon Birtokon, az a nagy szabadság, amit itt szinte korlátok nélkül tudnak megélni. Nincsen sok játék, sőt a csúszdán és néhány kismotoron kívül talán nincs is más, mégis valahogy nem volt gond azzal, hogy hogyan is foglalják le magukat. Van tér a rohangáláshoz, a bandázáshoz, fogócskához és bármilyen olyan játékhoz, amit a gyerekek a körülményekhez igazodva képesek pillanatokon belül kitalálni és játszani.

Kiszolgálás

A kiszolgálás fiatalos, lendületes, laza, beszélgetős, egyáltalán nem az éttermi megszokott. Nekünk bejött! Végül úgy jöttünk el, hogy ide még vissza fogunk térni.

Programok a Tagyon étterem környékén:

  • a környék tele van túra útvonalakkal, érdemes megnézni őket,
  • Hegyestű Geológiai Bemutatóhely a közelben,
  • Zánka gyógynövényközpont
  • Zánka Haditechnikai Park
  • vasárnap érdemes ellátogatni a káptalantóti piacra

Más éttermek, kávézók, fagyizók a környéken:

  • Neked Főztem Gasztrokocsma (nem ismerjük)
  • Mi a Kő étterem Köveskál (nem ismerjük)
  • Kővirág Panzió és Étterem Köveskál (nem ismerjük)

A Tagyon Bortokról további információk itt olvashatók.